Slider

Zupa z dodatkiem świeżych pomidorów i lanymi kluseczkami


od 11 miesiąca - mój Antoś tą zupką się zajadał :)

Składniki:

Obrane warzywa (90 g):
- 1/2 średniej wielkości marchwi (60 g)
- 1/2 pietruszki (10 g)
- cząstka selera (10 g)
- por (10 g)
- średni pomidor (80 g)
- żółtko (20 g)
- łyżeczka mąki pszennej (5 g)
- woda (100 ml)

Sposób przygotowania:

  • Warzywa umyj, obierz, opłucz, podziel na kilka kawałków, włóż do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. 
  • Pomidora sparz wrzątkiem, po zdjęciu skórki pokrój na ćwiartki i dodaj do zupy. 
  • Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij pora, pietruszkę i selera, a marchew i pomidory zmiksuj. 
  • Przygotuj lane ciasto z żółtka, mąki oraz jednej łyżeczki przegotowanej wody. 
  • Ciasto wlej cieniutkim strumieniem do wrzącej zupy i kilka razy ją zagotuj. 
  • Jeśli kluseczki są wielkości drobnej kaszy i bardzo miękkie, danie to nadaje się dla dziecka od 10 miesiąca życia. 
  • Przed podaniem sprawdź temperaturę potrawy.






0

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Flickr Imags

blogger
© ZNOTATNIKA.PL all rights reserved
implementation with by FirmART