Domowe gofry

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
1 - 2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
szczypta soli



Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki oprócz białek należy zmiksować na gładką masę, następnie ubić białka na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem. Cisto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.


Pieczenie:

Gofrownica do pieczenia gofrów musi być dobrze rozgrzana! Gofry najczęściej (w zależności od gofrownicy) pieczemy ok 2 - 3 minut, do rumianego koloru. 
Dobrze wykładać i studzić na kratce, by odparowały.




Podanie:

Podawać można z bitą śmietaną, czekoladą, owocami lub po prostu jak lubisz.

Smacznego :-).


Brak komentarzy:

Laika. Obsługiwane przez usługę Blogger.