Domowy makaron

Każdy z nas pewnie pamięta smak rosołu lub zupy grzybowej z własnym makaronem. Przepyszny, "wart zachodu" / trochę trzeba pozagniatać :), ale co tam - nic nie dorówna własnemu. 

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
3 całe jajka
3 łyżki mleka lub wody

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki razem połączyć, zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne.
  2. Podzielić na 4 części i każdą część rozwałkować na grubość 1 milimetra. Obficie posypać mąką i pokroić na wąskie paski około 4 cm, układając jeden na drugim i pokroić na drobny makaron. 
  3. Zagotować wodę z solą i do wrzątku wrzucić pokrojony makaron.
  4. Gotować do chwili wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić i przelać zimną wodą.







Brak komentarzy:

Laika. Obsługiwane przez usługę Blogger.