Każdy z nas pewnie pamięta smak rosołu lub zupy grzybowej z własnym makaronem. Przepyszny, "wart zachodu" / trochę trzeba pozagniatać :), ale co tam - nic nie dorówna własnemu.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3 całe jajka
3 łyżki mleka lub wody
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhxCHBFUu3PLffgNFImq73cTaO0kzdjxN9pifEKfRjm5ReIykgo2CgNFIO_ePkX7Hh8Y_KiD8VJPidi6wif-tDyFR_8PxOF6kDuB8FeG92FAoq6eLc4gfS2feTjvY8VdZV0hOAr3OG9vJdq/s320/IMG_20151224_144238.jpg)
3 całe jajka
3 łyżki mleka lub wody
Wykonanie:
- Wszystkie składniki razem połączyć, zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne.
- Podzielić na 4 części i każdą część rozwałkować na grubość 1 milimetra. Obficie posypać mąką i pokroić na wąskie paski około 4 cm, układając jeden na drugim i pokroić na drobny makaron.
- Zagotować wodę z solą i do wrzątku wrzucić pokrojony makaron.
- Gotować do chwili wypłynięcia na powierzchnię, odcedzić i przelać zimną wodą.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhxCHBFUu3PLffgNFImq73cTaO0kzdjxN9pifEKfRjm5ReIykgo2CgNFIO_ePkX7Hh8Y_KiD8VJPidi6wif-tDyFR_8PxOF6kDuB8FeG92FAoq6eLc4gfS2feTjvY8VdZV0hOAr3OG9vJdq/s320/IMG_20151224_144238.jpg)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz