Slider

Lekki bigosik z cukinii


Po całym dniu spędzony na jesiennym przeglądzie szaf, czas na trochę do królestwa smaku :) W lodówce wszystkie zawekowane słoiczki bigosu z cukinii się skończyły, więc tym samy postanowiłam przygotować go na świeżo. Ja osobiście lubię bigosik z cukinii w najprostszej postaci, choć można oczywiście go wzbogacić dokładając do składników czerwoną paprykę, sos sojowy, bazylię ... według własnego uznania. Warto eksperymentować!
Jak przygotowuję zawsze tyle, że mogłabym obdzielić pół bloku, zwielokrotniając składniki, by zawekować do słoików. Warto zostawić jednak na następny dzień, bo jak się składniki przegryzą jest jeszcze smaczniejszy.

Składniki:

1 duża cukinia
2 laki dobrej kiełbasy
4 duże cebule
5 dużych pomidorów
łyżka oleju
mały pęczek świeżej pietruszki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Przygotowanie:

  • Cebule pokroić w półksiężyce i lekko zeszklić na oleju w dość wysokim garnku, tak by wszystkie składniki się zmieściły.
  • Kiełbaskę pokroić w kostkę i dodać do cebuli i dusić chwilę razem na mały ogniu.


  • W tym czasie orać ze skóry cukinię, wykroić miąższ z pestkami i pokroić, po czym wrzucić do garnka i dusić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż do momentu gdy cukinia będzie dość miękka (około 20-25 minut), uważając by się nie rozgotowała.
  • Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokrojone wrzucić do garnka z cukinią i dusić jeszcze ok. 10 minut.
  • Czosnek bardzo drobno posiekać lub zetrzeć i wraz z drobno posiekanymi listkami świeżej pietruszki dodać do bigosu.
  • Doprawić solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać i gotowe!


0

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Flickr Imags

blogger
© ZNOTATNIKA.PL all rights reserved
implementation with by FirmART