Pierogi ruskie babci Stasi

Tak jak w wielu domach przysmakiem dzieci są pierogi ruskie, tak wiele jest możliwości ich podania jak i przygotowania. Moja mama /choć częściej już zwana babcia Stasia / jak już zabiera się za pierogi to wyklei ich ponad 200. Nadwyżka, a jej jest zawsze sporo :) zostaje obsuszona po lekkim podgotowaniu i porcjami zamrożona. Tak więc zawsze gdy tylko pojawiamy się u mamy możemy liczyć na porcyjkę pierożków. Dzisiaj postanowiłam na kolacje zrobić je nie całkiem sama, ale z pomocą mojego małego kochanego 5-letniego kuchcika, oczywiście według sprawdzonego przepisu mamy. Wyszły bezbłędnie, radość wspólnego z dzieckiem gotowania najwspanialsza, zabawa z ciastem przednia, tylko na jutro nic nie zostało :(


Proporcje na przygotowanie ok. 40 sztuk pierogów.

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki
3 łyżki oleju
3/4 szklanki bardzo ciepłej wody
szczypta soli

Składniki na farsz: 

1/2 kg ziemniaków
150 g białego sera (tłustego) tzw. twarogu
1 niewielka cebula
smalec do podsmażenia cebuli
sól i pieprz do smaku



Przygotowanie farszu:

  • Obrane ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i jeszcze gorące roztłuc bardzo dokładnie tłuczkiem do ziemniaków, tak by powstało puree. 
  • Masę z ziemniaków całkowicie ostudzić.
  • Ser pokruszyć, rozgnieść widelcem lub przepuścić przez praskę. 
  • Cebulę bardzo drobno pokroić i zeszklić na smalcu.
  • Ziemniaki, ser i cebulę dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek. 
  • Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Przygotowanie ciasta:

  • Do miski wsypać 3 szklanki mąki, szczyptę soli, wlać 3 łyżki oleju i dolewając bardzo powoli ciepłą wodę wyrabiać ciasto (na gładką i sprężystą masę nie klejącą się do dłoni). Ciasto nie może być ani za mokre, ani za twarde, więc ilość wody należy dostosowywać w trakcie wyrabiania (może się zdarzyć, że będziemy potrzebować trochę więcej lub wody trochę nam zostanie).

  • Podzielić ciasto na pół i kolejno rozwałkować dość cienko na stolnicy posypanej mąką. 
  • Wykrawać koła kubkiem o trochę większej średnicy niż ma szklanka. 

  • Na środek każdego kółka wystarczy nałożyć ok. łyżeczki farszu, złożyć na pół i zlepić dobrze brzegi dociskając ciasto tworząc fale. 
  • Sklejone, surowe pierogi układamy na tacce lekko posypanej mąką, możemy również przykryć ściereczką, żeby nie obeschły.

  • Do dużego garnka wlać wodę, lekko posolić i zagotować. Gdy woda będzie wrzeć - wrzucać partiami pierogi, nie może być ich za dużo, bo się posklejają. Bardzo delikatnie przemieszać od dna drewnianą łyżką i poczekać, aż wypłyną na powierzchnie wody.
  • Po wypłynięciu pierogów wystarczy gotować je dosłownie kilka minut (ok. 3 min. w zależności jak grube jest ciasto). Po czym należy wyjąć łyżką cedzakową pierogi na durszlak i lekko zrosić je zimną wodą, gdy obciekną wyłożyć na talerz lub do miski i od razu polać stopionym tłuszczykiem, aby się nie posklejały. 



Pierogi ruskie dobrze smakują z kwaśną śmietaną lub przesmażonym z cebulką boczkiem.

Brak komentarzy:

Laika. Obsługiwane przez usługę Blogger.