Slider

Jabłecznik na kruchym cieście

Imieninowe ciasto do pracy, szybkie, proste i tanie, to zdecydowanie jabłecznik na kruchym cieście. Nic więcej nie trzeba dodawać, zawsze wychodzi, każdemu smakuje i nie kosztuje zbyt dużo w pełnym tego słowa znaczeniu, czasu jak i pieniędzy na składniki.

Składniki:

60 dag (3 szklanki) mąki
35 dag (1,5 szklanki) cukru
5 jaj
25 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżka kakao
1 kg jabłek

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną i 5 żółtkami.
  • Dodać 0,5 szklanki cukru i wyrobić kruche ciasto.
  • Ciasto schłodzić w lodówce (ok. 30 minut).
  • Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na dwie części: 2/3 ciasta rozwałkować lub kawałkami sklejając wyłożyć nim blachę, 1/3 podzielić  na kilka kawałków i włożyć do zamrażarki.
  • Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach i wyłożyć na ciasto.
  • Ubić pianę z 5 białek na sztywno, ciągle ubijając dodać kolejno szklankę cukru i 1 opakowanie budyniu waniliowego, po czym sztywną pianę wyłożyć na jabłka.
  • Zmrożone ciasto zetrzeć na tarce z dużymi oczkami bezpośrednio na pianę z białek.
  • Jabłecznik piec 45-50 min w gorącym piekarniku.
  • Jabłka można zastąpić rabarbarem. 






0

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Flickr Imags

blogger
© ZNOTATNIKA.PL all rights reserved
implementation with by FirmART