Ciasto drożdżowe na pizzę i pierogi

 Doskonałe ciasto na pizzę jak i na pierogi 

Składniki:

1 kg mąki pszennej
0,5 l mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
42 g świeżych drożdży
0,5 szklanki oleju
1 jajko

z przepisu przyjaciółki Asi :)

Sposób przygotowania:


  • Mleko lekko należy podgrzać, dodać łyżeczkę cukru i drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
  • Do miski należy przesiać przez sito 1/2 kg mąki, wbić jajko, dodać sól, rozpuszczone drożdże i olej.
  • Wymieszać składniki, aby składniki się połączyły i dolewając ciepłe mleko i posypując mąką wyrabiać ciasto, aż do czasu gdy będzie odchodzić od rąk.
  • Ciasto powinno być dość gładkie, elastyczne i miękkie.
  • Z wyrobionego ciasta uformować kulę, polać olejem, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 45 minut, aż wyrośnie.











Wyrośnięte ciasto można: 
1) podzielić na małe kawałki na tzw. pizzerki, uformować małe kulki, które wystarczy spłaszczyć w dłoni i rozwałkować na stolnicy podsypanej delikatnie mąką na placki o średnicy ok. 10 cm i grubości 1 cm;
2) podzielić na duże kawałki, na pizzę (ilość kawałków zależy jak duże chce się otrzymać pizze) i rozwałkować na stolnicy;
3) podzielić na 4 części, każdą osobno rozwałkować i wykrawać krążki na pierogi;
4) itp. :) 

Brak komentarzy:

Laika. Obsługiwane przez usługę Blogger.