Slider

Pizzerki drożdżowe z salami i serem

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

1 kg mąki pszennej
0,5 l mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
42 g świeżych drożdży
0,5 szklanki oleju
1 jajko

z przepisu cioci Asi :)




Sos do ciasta:

5 łyżeczek przecieru pomidorowego
1 łyżka oliwy
1 łyżka wody
szczypta soli
inne ulubione zioła (oregano, bazylia)

Dodatki:

salami
ser żółty
oliwki
pieczarki
cebula

Sposób przygotowania:

Mleko lekko należy podgrzać, dodać łyżeczkę cukru i drożdże. Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.



Do miski należy przesiać przez sito 1/2 kg mąki, wbić jajko, dodać sól, rozpuszczone drożdże i olej.






Wymieszać składniki, aby składniki się połączyły i dolewając ciepłe mleko i posypując mąką wyrabiać ciasto, aż do czasu gdy będzie odchodzić od rąk.




Ciasto powinno być dość gładkie, elastyczne i miękkie.



Z wyrobionego ciasta uformować kulę, polać olejem, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 45 minut, aż wyrośnie.




Wyrośnięte ciasto dzielę na małe kawałki na tzw. pizzerki, uformować małe kulki, które wystarczy spłaszczyć w dłoni i rozwałkować na stolnicy podsypanej delikatnie mąką na placki o średnicy ok. 10 cm i grubości 1 cm.




Wszystkie składniki na sos należy dokładnie wymieszać.
Każdy placek wystarczy posmarować 1 łyżeczką przygotowanego sosu, następnie ułożyć plastry cebuli, pieczarki, oliwki i salami oraz starty ser żółty.


Ser żółty można dodatkowo posypać przyprawą do pizzy lub ulubionymi własnymi ziołami.


Pizzerki najlepiej piec na blaszce teflonowej w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 12 minut.


Smacznego :)
0

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Flickr Imags

blogger
© ZNOTATNIKA.PL all rights reserved
implementation with by FirmART