Łosoś w cieście francuskim



Składniki:

1 kg filetu z łososia
2 opakowania francuskiego ciasta
1 jajko
1 łyżka przyprawy do piernika
3 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki oliwy
sól
1 łyżka miodu
żurawina suszona
płatki migdałowe






KROK 1: Należy oddzielić skórę od mięsa ryby, a następnie pokroić łososia na kawałki.



KROK 2: Wymieszać w misce oliwę, sok, miód, sól i korzenne przyprawy, po czym włożyć łososia, dokładnie obtoczyć w powstałym sosie i zostawić w chłodnym miejscu.





KROK 3: Francuskie ciasto dzielę na kawałki i rozwałkowuję, kładę rybę, na to układam żurawinę i płatki migdałowe. Ciasto francuskie smaruję wodą lub jajkiem, by łatwiej się kleiło, nacinam po bokach co 1–2 cm w "choinkę".



KROK 4: Zaginam, tworzę ogonek, a z przodu formuję łepek i wbijam dwie kulki pieprzu.



KROK 5: Przenoszę na papier do pieczenia, smaruję rozkłóconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę ok. 20 minut, do zrumienienia. Można odgrzewać w piekarniku. Smacznego.


Do ryby proponuję lekkie białe wino.


I ciasteczka dziecka :)

Brak komentarzy:

Laika. Obsługiwane przez usługę Blogger.