Łosoś w cieście francuskim



Składniki:

1 kg filetu z łososia
2 opakowania francuskiego ciasta
1 jajko
1 łyżka przyprawy do piernika
3 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki oliwy
sól
1 łyżka miodu
żurawina suszona
płatki migdałowe






KROK 1: Należy oddzielić skórę od mięsa ryby, a następnie pokroić łososia na kawałki.



KROK 2: Wymieszać w misce oliwę, sok, miód, sól i korzenne przyprawy, po czym włożyć łososia, dokładnie obtoczyć w powstałym sosie i zostawić w chłodnym miejscu.





KROK 3: Francuskie ciasto dzielę na kawałki i rozwałkowuję, kładę rybę, na to układam żurawinę i płatki migdałowe. Ciasto francuskie smaruję wodą lub jajkiem, by łatwiej się kleiło, nacinam po bokach co 1–2 cm w "choinkę".



KROK 4: Zaginam, tworzę ogonek, a z przodu formuję łepek i wbijam dwie kulki pieprzu.



KROK 5: Przenoszę na papier do pieczenia, smaruję rozkłóconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę ok. 20 minut, do zrumienienia. Można odgrzewać w piekarniku. Smacznego.


Do ryby proponuję lekkie białe wino.


I ciasteczka dziecka :)

1 komentarz:

  1. Danie wygląda wyśmienicie! Uwielbiam ryby oraz ciasto francuskie, więc na pewno przetestuję ten pomysł. Muszę jednak czekać na zakończenie remontu naszej kuchni. Za niedługo mają mi przywieźć nową zmywarkę do zabudowy i już nie umiem się doczekać!

    OdpowiedzUsuń

Laika. Obsługiwane przez usługę Blogger.