Tradycyjny murzynek z serem Izaura

Tradycyjny murzynek z serem - doskonały do popołudniowej kawy lub herbaty, na święta i z większej okazji. Tym razem dobrze spełnił swoje zadanie na międzynarodowym stoisku NATO Charity Bazaar z ciastami.



Składniki

ciasto:
1,5 szkl. mąki
1,5 szkl. cukru
3 łyżki ciemnego kakao
250 g - 1 kostka margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
5 łyżek wody
cukier waniliowy

masa serowa:
500-700 g dobrego sera twarogowego
4 jajka
1 szklanka cukru
200 g miękkiego masła
2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego
dodatkowo:
wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

I. Przygotowanie ciasta

  1. Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy rozpuścić, gotować przez 5 min, po czym pozostawić do wystudzenia. 
  2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. 
  3. Żółtka dodać do masy, wymieszać i odlać pół szklanki na polewę. 
  4. Do reszty dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę z białek. 
  5. Dokładnie wymieszać, a następnie wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia formę do ciasta.





II. Przygotowanie masy serowej


  1. Ser  (klasyczny, grudkowaty twaróg) zmielić dwukrotnie w maszynce o drobnych oczkach lub zmiksować w blenderze.
  2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. 
  3. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać miękkie masło i stopniowo dodawać zmielony ser.
  4. Następnie dodać budyń i dokładnie wymieszać. 
  5. Na koniec połączyć delikatnie drewnianą łyżką z pianą z białek i wymieszać.
  6. Masę serową wyłożyć na masę kakaową. 
  7. Ciasto można lekko przemieszać widelcem, tak powstaną większe wzory. 


Pieczenie:



  1. Piec ok godzinę (bez termoobiegu) w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
  2. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wystudzić. 
  3. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. 
  4. Przed podaniem polać polewą czekoladową i można posypać wiórkami.



Po ostudzeniu drugiego dnia na półmisku.



Brak komentarzy:

Laika. Obsługiwane przez usługę Blogger.