Baba Wielkanocna o smaku cytrynowym


SKŁADNIKI NA CIASTO:
4 jajka, temp. pokojowa
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła, roztopionego
sok wyciśnięty z jednej cytryny
skórka otarta z cytryny

SKŁADNIKI NA LUKIER:

1 szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka wody

Używamy szklanki o pojemności 250 ml.


Sposób przygotowania:

Miksujemy razem jajka z cukrami aż potroi się objętość i uzyska się puszysta masę. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy w małych porcjach suche składniki miksując na najmniejszych obrotach. Powoli dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz sok i skórkę z cytryny. Formę dokładnie smarujemy i oprószamy bułką tartą.

W nagrzanym piekarniku do 180 st C pieczemy 40-45 minut. Po teście tzw. Suchego patyczka i zarumienieniu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ją tam aż do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach.

Składniki lukru mieszamy i polewamy ciasto lukrem, chociaż ja wolę wersję z cukrem pudrem.
     

SMACZNEGO !!

Brak komentarzy:

Laika. Obsługiwane przez usługę Blogger.