Slider

Smażona sałata rzymska z czosnkiem



Gdy mąż z zakupów przynosi rzymską sałatę - co teraz z nią zrobić? Na pomoc oczywiście przychodzi Internet :) Znalazłam, lekko zmodyfikowałam, a co najważniejsze sprawdziłam -  zajadaliśmy się i na pewno zagości w naszym kulinarnym przewodniku.


Rzymska sałata podsmażona na dobrej oliwie z czosnkiem. 



Składniki

2-4 sztuki sałaty rzymskiej mini
oliwa z oliwek
3-4 ząbki czosnku
czosnek niedźwiedzi suszony
sól himalajska
pieprz
płatki papryki suszonej







Sposób przygotowania

Umyte sałaty kroimy wzdłuż na pół. 
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i dodajemy wyciśnięte 3 ząbki czosnku, lekko solimy i podsmażamy tak, by czosnek się zarumienił. 
Następnie układamy połówki sałaty wewnętrzną stroną na patelnię, posypujemy dodatkowo czosnkiem niedźwiedzim i pokrojonym na plasterki czosnkiem i smażymy, aż liście zmiękną. 
Po 2-3 minutach przekładamy sałatę na drugą stronę, ponownie obsypujemy czosnkiem niedźwiedzim i płatkami papryki i podsmażamy kolejne 2-3 minuty. 
Podczas smażenia można dolać troszkę oliwy. 





Smacznego!


1
( Hide )
  1. Często zdarza mi się kupować sałatę rzymską, by móc nią obłożyć kanapki lub po prostu wrzucić ją do jakiejś sałatki. Takiego przepisu z jej wykorzystaniem jeszcze nie znałam, a prezentuje się to smakowicie! Z wielką chęcią go wypróbuję w swojej kuchni. Dzięki za ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Imags

blogger
© ZNOTATNIKA.PL all rights reserved
implementation with by FirmART