Rzymska sałata podsmażona na dobrej oliwie z czosnkiem.
Składniki
2-4 sztuki sałaty rzymskiej minioliwa z oliwek
3-4 ząbki czosnku
czosnek niedźwiedzi suszony
sól himalajska
pieprz
płatki papryki suszonej
Sposób przygotowania
Umyte sałaty kroimy wzdłuż na pół.Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i dodajemy wyciśnięte 3 ząbki czosnku, lekko solimy i podsmażamy tak, by czosnek się zarumienił.
Następnie układamy połówki sałaty wewnętrzną stroną na patelnię, posypujemy dodatkowo czosnkiem niedźwiedzim i pokrojonym na plasterki czosnkiem i smażymy, aż liście zmiękną.
Po 2-3 minutach przekładamy sałatę na drugą stronę, ponownie obsypujemy czosnkiem niedźwiedzim i płatkami papryki i podsmażamy kolejne 2-3 minuty.
Podczas smażenia można dolać troszkę oliwy.
Smacznego!
Często zdarza mi się kupować sałatę rzymską, by móc nią obłożyć kanapki lub po prostu wrzucić ją do jakiejś sałatki. Takiego przepisu z jej wykorzystaniem jeszcze nie znałam, a prezentuje się to smakowicie! Z wielką chęcią go wypróbuję w swojej kuchni. Dzięki za ten przepis! :)
OdpowiedzUsuń