Szczupak smażony



Sezon wędkarki i na stół wędruje piękny okaz szczupaka. Białe mięsko naszego słodkowodnego drapieżnika smakuje doskonale. Wystarczy świeży chlebek, surówka i palce lizać. Smażony szczupak jest idealny na danie główne, jak i na ciepłą przekąskę. 


Składniki:

1 sztuka szczupaka 
4 łyżki masła lub oliwy 
2 łyżki mąki
sól i pieprz


Przygotowanie krok po kroku:

KROK 1:
Szczupaka należy przygotować, umyć, pokrajać w dzwonki, posolić i oprószyć lekko pieprzem. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce i lekko skropić sokiem z cytryny.



KROK 2:
Dzwonki szczupaka otoczyć w mące 
lub przygotować ciasto naleśnikowe (jajko, mąka i mleko) i maczać w cieście naleśnikowym z obu stron i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

KROK 3:
Na silnie rozgrzanym tłuszczu zrumienić rybę i dosmażyć już na małym ogniu na złoty kolor.


Wystarczy świeży chlebek, surówka i palce lizać :)





Brak komentarzy:

Laika. Obsługiwane przez usługę Blogger.