Składniki:
świeże filety rybnesól
mąka pszenna
oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
- Filety należy opłukać, osuszyć i oprószyć solą.
- Następnie filety obtaczamy w mące.
- Na patelni oliwę i smażymy filety ok. 7 min z każdej strony na złoty kolor.
Źródło obrazu: By User:Strobilomyces - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=719774
W Europie zębacz smugowy najczęściej występuje pod nazwą Catfish lub Wolffish. Na Islandii występuje pod nazwą Steinbítur.
Źródło obrazu: By Kim Hansen (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 4.0-3.0-2.5-2.0-1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0-3.0-2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons
Czy ten zębacz jest smażony że skora
OdpowiedzUsuńNie z uwagi, iż to głównie z mój 7-letni synek zajada się rybką, to najczęściej przygotowuję bez skóry.
Usuńskóra zębacza jest niesmaczna, gorzka... dokładne pozbycie się jej to podstawa
OdpowiedzUsuńNajpyszniejsza ryba.Coś pomiędzy dorszem atlantyckim a halibutem.I do tego bez osci.Uwielbiam
OdpowiedzUsuńDobra rybka. Polecam.
OdpowiedzUsuńNie wiem jak ze skażeniem..
Niestety jako Catfish w USA jest określany sum.ze względu na wąsy nie zęby, których sum nie ma.
OdpowiedzUsuń