Składniki:
450 g mrożonego szpinaku
200 g wędzonego łososia
200 puszystego serka śmietankowego do smarowania
3 ząbki czosnku
4 jajka
200 g wędzonego łososia
200 puszystego serka śmietankowego do smarowania
3 ząbki czosnku
4 jajka
4 łyżki ostrego chrzanu
sól
sól
Przygotowanie:
- Mrożony szpinak wystarczy przełożyć na patelnię teflonową i bez tłuszczu na małym ogniu rozmrażać, aż do całkowitego odparowania wody.
- Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i kilka minut podsmażyć, po czym odstawić do wystygnięcia.
- Do chłodnego szpinaku dodać żółtka i zblendować na jednolitą masę.
- Białka z szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć ze szpinakiem.
- Formę (25 x 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarować na nim masę.
- Piec ok 15 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. i odstawić do wystygnięcia.
- Następnie należny przygotować folię aluminiową z rozłożoną na niej folią spożywczą.
- Wystudzony szpinak przełożyć odwracając do góry dnem na foliach, delikatnie ściągnąć papier do pieczenia.
- Na szpinaku kolejno należy rozsmarować równomiernie serek śmietankowy, chrzan i rozłożyć plastry wędzonego łososia pozostawiając margines ok. 2 cm z jednej strony.
- Na koniec należy zwinąć szpinak z serkiem i chrzanem mocno dociskają do wewnątrz.
- Roladę zawinąć w folię spożywczą skręcając jej końcówki, a następnie zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na kilka godzin, by dobrze ściągnęła.
Porada: każdy plaster z osobna należy kroić czystym nożem
Brak komentarzy
Prześlij komentarz