Slider

Sernik na zimno z malinami i migdałami



Dzisiaj otrzymałam od mojej siostry Moniki przepis na sernik na zimno z malinami i migdałami, oj by się posmakowało, tylko te 1000 km odległości. Piszę się na kolejny, a w międzyczasie sama spróbuję swoich sił, bo do września nie wytrzymam.

Składniki:

150 g biszkoptów
100 g masła
1 kg serka waniliowego homogenizowanego
3 łyżki migdałów łuskanych blanszowanych
20 g żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody
maliny
2 łyżki wiórek kokosowych
2 galaretki owocowe (truskawka/malina)


Sposób przygotowania:

  1. Biszkopty należy pokruszyć, zalać rozpuszczonym masłem i delikatnie wymieszać.
  2. Tak przygotowane biszkopty przesypujemy do tortownicy (ok. 26 cm) i dokładnie ugniatamy palcami by biszkoptowy spód dokładnie przylegał do formy. 
  3. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, po czym zalewamy nią serki waniliowe  i wszystko miksujemy, tak by się dobrze połączyła z serkami. 
  4. Dodajemy do serków połączonych z żelatyną jeszcze migdały łuskane blanszowane i mieszamy.
  5. Całość przelewamy do tortownicy na biszkopty i wkładamy do lodówki na kilka godzin, do czasu aż ser stężeje.
  6. Przygotowujemy pierwszą galaretkę używając nieco mniej wody jak w przepisie (ok 400 ml), dosypujemy wiórki kokosowe i pozostawiamy do przestygnięcia.
  7. Następnie na wierz sernika układamy owoce, wylewamy chłodną galaretkę i ponownie wkładamy do lodówki.
  8. Przygotowujemy drugą galaretkę używając również nieco mniej wody niż w przepisie (ok 400 ml), studzimy, wylewamy na pierwszą warstwę i ponownie wkładamy do lodówki.
  9. Po zastygnięciu drugiej warstwy galaretki sernik jest gotowy do jedzenia.



1
( Hide )

Flickr Imags

blogger
© ZNOTATNIKA.PL all rights reserved
implementation with by FirmART