Kalafior smażony w panierce


Pyszna przekąska lub dodatek do drugiego dania, czyli kalafior w panierce. Różyczki kalafiora gotujemy, a następnie smażymy na rumiano w pysznej panierce z jajka i bułki tartej. Kalafior w smażonej odsłonie, chrupki nawet na drugi dzień.


Składniki:

1 kalafior
2 jajka
0,5 szklanki bułki tartej
0,5 szklanki mleka
szczypta soli
olej

Sposób przygotowania:

Krok 1
Kalafior pokroić w średniej wielkości różyczki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem mleka. Kalafior nie może być zbyt miękki. 

Krok 2
Ugotowany kalafior ostudzić. W miseczce rozbić jajka z dodatkiem soli.

Krok 3
Różyczki kalafiora zanurzać w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju do zrumienienia.

Smacznego :)


1 komentarz:

  1. Bardzo fajny, prosty przepis. Takie lubię najbardziej, bo nie są czasochłonne. Kalafior bardzo lubię, chociaż zawsze mam problem z jego zapachem. Póki okap teleskopowy działa pełną parą, to jakoś daję radę :)

    OdpowiedzUsuń

Laika. Obsługiwane przez usługę Blogger.