Kopytka

Składniki:

5-6 ugotowanych ziemniaków
ok. 350 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól


Przygotowanie:

Ugotowane, schłodzone ziemniaki należy przepuścić przez praskę (mogą być to ziemniaki z dnia poprzedniego, jeśli zostały po obiedzie ;)). Następnie do ziemniaków dodać jajka, mąkę oraz sól i dokładnie wyrobić ciasto (jeżeli ciasto będzie się kleiło do ręki, można dosypać odrobinę mąki).

Przygotowaną masę należy podzielić na części. Na oprószonej mąką stolnicy uformuj wałeczki 1,5 cm grubości, które następnie lekko spłaszcz i pokrój ukośne kopytka.


Przygotowane kopytka należy włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować ok. 2 minut od wypłynięcia większości na wierzch. Następnie delikatnie wyjmij kopytka łyżką cedzakową na półmisek.

By kopytka się nie kleiły, można do wody dodać 1 łyżkę oleju.

Można podawać z ulubionym sosem, mięskiem, śmietanką lub .... oj z czym przyjdzie Ci do głowy :)
Laika. Obsługiwane przez usługę Blogger.