Slider

Wekowanie zupy

Zawsze warto mieć parę słoiczków ulubionej zupy pod ręką. Otwieramy, podgrzewamy i gotowe!
Wekowanie, czyli zabezpieczenie przed dostępem powietrza na dłuższy czas jest bardzo proste, wystarczy tylko pamiętać o kilku zasadach.
Ja osobiście bardzo często odlewam trochę z świeżo ugotowanej zupy do zawekowania (bez gotowania) jeden lub dwa małe słoiki dla synka, tym samym zupka jest zawsze na podorędziu w naszym domku :).



1. Przygotowanie 

Wybieram klasyczne zakręcane słoiki, niepopękane, bez wyszczerbień oraz niezardzewiałe nakrętki o równych brzegach. Słoiki i zakrętki zawsze przed napełnieniem wyparzam (zalewam na kilka chwil wrzącą wodą, wylewam, wycieram rant słoika i pokrywki czystą ścierką). Dodatkowo można słoiki sterylizować w piekarniku (tak ze 180stC przez 20 minut).


2. WEKOWANIE SŁOIKÓW BEZ GOTOWANIA - pozwala na przechowanie zupy w lodówce nawet do 2 tygodni.

Krok 1. Do gorących słoików wlewam gorącą zupę i dokładnie zakręcam.
Krok 2. Zakręcone słoiki obracam do góry dnem, bo wtedy widać, czy jakaś zakrętka nie przepuszcza (wówczas od razu wycieka zawartość) i pozostawiam na kilka-kilkanaście godzin do wystudzenia.
Krok 3. Po wystudzeniu odwracam słoiki i wstawiam do lodówki.


3. PASTERYZACJA - pozwala na przechowanie zupy nawet do 3 miesięcy.

1) sposób gotując:

Krok 1. Gorące słoiki napełniam zupką, zostawiając 2-3 cm od górnej krawędzi i dokładnie zakręcam. 
Krok 2. Na dno dużego garnka wkładamy specjalną, metalową wkładkę do pasteryzacji (można wykorzystać też czystą ścierkę kuchenną) by zapobiec popękaniu słoików w czasie gotowania w kontakcie z dnem garnka.




Krok 3. Do garnka wkładam słoiki o podobnej wysokości, ustawiając je luźno (by mogła między nimi swobodnie przepływać woda).

 

Krok 4. Zalewam słoiki gorącą wodą tak, żeby sięgała ok. 3 cm poniżej najniższego słoika i doprowadzam do wrzenia.
Krok 5. Pasteryzuję słoiki przez 20-30 minut od zagotowania, zmniejszając temperaturę, tak by woda lekko tylko bulgotała. Wieczka słoików powinny się uwypuklić i delikatnie strzelić.
Krok 6. Wyjmuję słoiki z wrzątku, dociskam wieczka, jeszcze raz dokręcam, obracam do góry dnem i odstawiam na kilka-kilkanaście godzin do wystudzenia.
Krok 7. Po wystudzeniu odwracam słoiki i wstawiam do lodówki.


2) sposób "na sucho" w piekarniku:

Krok 1. Gorące słoiki napełniam zupką, zostawiając 2-3 cm od górnej krawędzi i dokładnie zakręcam. 
Krok 2. Zakręcone słoiki obracam do góry dnem, bo wtedy widać, czy jakaś zakrętka nie przepuszcza (wówczas od razu wycieka zawartość) i pozostawiam na kilka-kilkanaście godzin do wystudzenia.
Krok 3. Zimne słoiki ustawiam na blaszce i wstawiam do zimnego piekarnika, tak aby nie dotykały się wzajemnie.
Krok 4. Piekarnik ustawiam na 170 stC na ok. 20-25 minut.
Krok 5. Jak widzę, że zupa w słoikach buzuje (bąbelkuje), to wyłączam piekarnik i zostawiam wszystko do wystudzenia.
Krok 6. Po wystudzeniu zupki nadają się do przechowywania.


WAŻNE: Jeżeli w czasie przechowywania coś się zepsuje, to będzie widać po wypukłym wieczku.

Flickr Imags

blogger
© ZNOTATNIKA.PL all rights reserved
implementation with by FirmART