Rolada ze szpinaku z łososiem

Ciekawą propozycją na stół wielkanocny jest rolada ze szpinaku z łososiem, nie wymaga zdolności kulinarskich, a prezentuje się i smakuje wyśmienicie.

Składniki:

450 g mrożonego szpinaku
200 g wędzonego łososia
200 puszystego serka śmietankowego do smarowania
3 ząbki czosnku
4 jajka
4 łyżki ostrego chrzanu
sól

Przygotowanie:

  1. Mrożony szpinak wystarczy przełożyć na patelnię teflonową i bez tłuszczu na małym ogniu rozmrażać, aż do całkowitego odparowania wody.
  2. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i kilka minut podsmażyć, po czym odstawić do wystygnięcia. 
  3. Do chłodnego szpinaku dodać żółtka i zblendować na jednolitą masę. 
  4. Białka z szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć ze szpinakiem.
  5. Formę (25 x 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarować na nim masę.
  6. Piec ok 15 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. i odstawić do wystygnięcia.
  7. Następnie należny przygotować folię aluminiową z rozłożoną na niej folią spożywczą.
  8. Wystudzony szpinak przełożyć odwracając do góry dnem na foliach, delikatnie ściągnąć papier do pieczenia.
  9. Na szpinaku kolejno należy rozsmarować równomiernie serek śmietankowy, chrzan i rozłożyć plastry wędzonego łososia pozostawiając margines ok. 2 cm z jednej strony. 
  10. Na koniec należy zwinąć szpinak z serkiem i chrzanem mocno dociskają do wewnątrz.
  11. Roladę zawinąć w folię spożywczą skręcając jej końcówki, a następnie zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na kilka godzin, by dobrze ściągnęła.






Porada: każdy plaster z osobna należy kroić czystym nożem 

Brak komentarzy:

Laika. Obsługiwane przez usługę Blogger.