Placuszki z jabłkami


Smaczne placuszki z jabłkami dobrze się sprawdzają na drugie śniadanie ze świeżo wyciskanym sokiem z pomarańczy. 


Składniki:

0,5 l mleka zsiadłego
1 cukier waniliowy
szczypta soli
1/4 szklanki cukru
1/4 łyżeczki sodki oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
4 jajka
4 duże jabłka
2 - 2,5 szklanki mąki (w zależności od ilości jabłek)

Sposób przygotowania:

  • Składniki połączyć razem, wyrobić na jednolitą masę (konsystencji gęstej śmietany). 
  • W końcowym etapie dodać do masy obrane i starkowane jabłka (na tarce jeżynowej).
  • Smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu.
Placuszki najlepiej smakują posypane cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Laika. Obsługiwane przez usługę Blogger.