Małże w białym winie


Szybkie, proste a zarazem pyszne równie dobrze sprawdza się jako danie główne lub przekąska to nic innego jak małże w białym winie z lekko ostrym posmakiem.

Składniki:

1 kg świeżych małży
1 cebula
1 seler naciowy
2 szklanki białego wytrawnego wina
6 ząbków czosnku
1 ostra papryczka
pieprz i sól (ewentualnie bazylia, tymianek)

Sposób przygotowania: 

  • Małże bardzo dobrze opłukać pod bieżącą wodą (zwracając uwagę, by nie były otwarte - to może świadczyć że małża jest popsuta, jednak gdy się lekko otworzy w trakcie mycia, można lekko stuknąć w muszelkę, jeśli małża się zamknie, to znaczy, że jest żywa, czyli dobra). 
  • Cebulę i seler naciowy pokroić w półksiężyce. 
  • W garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w kostkę czosnek i papryczkę, podsmażyć (ok.2 minut). 
  • Wlać wino, zagotować, wrzucić cebulę wraz z selerem i doprawić.
  • Dodać małże, przykryć i dusić pod przykryciem ok. 6-8 minut, aż zaczną się otwierać (te, które pozostaną zamknięte, wyrzucamy).  
  • W trakcie gotowania kilka razy dobrze jest potrząsnąć rondlem lub delikatnie zamieszać, aby małże równomiernie się dusiły.
  • Podajemy natychmiast po przyrządzeniu razem z bagietką lub frytkami.





Brak komentarzy:

Laika. Obsługiwane przez usługę Blogger.