Slider

Bigos z dziczyzny



Tym razem przedstawiam przepis na bigos z kuchni mojej mamy, na mięsie z ubitej zwierzyny, czyli na dziczyźnie. Dziczyzna charakteryzujące się niską zawartością tłuszczu, wysokimi walorami smakowymi i niepowtarzalnym aromatem. Co więcej dziczyzna zawiera więcej białka niż mięso zwierząt hodowlanych, obfituje w potas, sód, wapń, magnez i łatwo przyswajalne żelazo.


Składniki:

1 kg dziczyzny
1 główka kapusty
1 kg. kiszonej kapusty
3-5 suszonych grzybów
4 cebule
1 główka czosnku
2 łyżki smalcu
30 dag boczku
10 dag suszonych śliwek
3 listki laurowe
10 ziaren pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby i śliwki oddzielnie moczymy i drobno kroimy.
  2. Mięso i boczek kroimy w kostkę i dusimy.
  3. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i razem jeszcze chwilę dusimy.
  4. Świeżą kapustę szatkujemy i gotujemy razem z grzybami i śliwkami.
  5. Osobno gotujemy kiszoną kapustę z dodatkiem smalcu i kminkiem.
  6. Obie kapusty łączymy dodając uduszone mięso z boczkiem.
  7. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  8. Zostawiamy ugotowany bigos na noc.
  9. Rano jeszcze raz dusimy przez 0,5 godz. 
  10. Na koniec dodajemy szklankę czerwonego wytrawnego wina i jeszcze dusimy przez 15 min.

0

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Flickr Imags

blogger
© ZNOTATNIKA.PL all rights reserved
implementation with by FirmART