Slider

Zupka z dodatkiem świeżych pomidorów i lanymi kluseczkami




Składniki:
Obrane warzywa (90 g):
- 1/2 średniej wielkości marchwi (60 g)
- 1/2 pietruszki (10 g)
- cząstka selera (10 g)
- por (10 g)
- średni pomidor (80 g)
- żółtko (20 g)
- łyżeczka mąki pszennej (5 g)
- woda (100 ml)



Sposób przygotowania:
  1. Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy, dzielimy na kawałki, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. 
  2. Pomidora najpierw należy sparzyć wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, kroimy na ćwiartki i dodajemy do zupy. 
  3. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmujemy pora, pietruszkę i selera, a marchewkę i pomidory miksujemy. 
  4. Następnie przygotowujemy lane ciasto z żółtka, mąki oraz jednej łyżeczki przegotowanej wody. 
  5. Ciasto wlewamy cieniutkim strumieniem do wrzącej zupy i gotujemy. 

Przed podaniem sprawdź temperaturę potrawy.


UWAGA:
Jeśli kluseczki są wielkości drobnej kaszy i bardzo miękkie, danie to nadaje się dla dziecka od 10. miesiąca życia. 


Niestety jak gotowałam dla mojego synka kilka lat temu to nie myślałam o robieniu zdjęć, więc jeśli przygotujesz danie według tego przepisu dla swojego synka lub córeczki to prześlij, a ja z przyjemnością opublikuję za Twoją zgodą i z Twoim komentarzem :)
0

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Flickr Imags

blogger
© ZNOTATNIKA.PL all rights reserved
implementation with by FirmART