Systematycznie prowadzone przez Instytut Żywności i Żywienia badania sposobu odżywiania się w Polsce pozwoliły wykazać 11 najczęściej spotykanych błędów żywieniowych.
11 grzechów zdrowej diety:
1. Niskie spożycie pieczywa razowego.
2. Małe spożycie mleka.
3. Małe spożycie strączkowych.
4. Małe spożycie ryb.
5. Niezdrowy zwyczaj częstego spożywania tłustych gatunków wędlin i wyrobów wędliniarskich.
6. Wysokie spożycie tłuszczów.
7. Niskie spożycie warzyw i owoców, a w szczególności warzyw surowych.
8. Wysokie spożycie cukru, słodyczy i soli kuchennej.
9. Zbyt długie przerwy między posiłkami.
10. Niespożywanie pierwszych śniadań szczególnie przez kobiety.
11. Zbyt późno spożywany obiad.
Tę listę błędów każdy potrafi zapewne uzupełnić dalszymi przykładami. A uświadomienie sobie nieprawidłowości uważane jest za pierwszy krok w kierunku zmiany postępowania.
Warto jednak zwrócić uwagę, że nie za wszystkie błędy żywieniowe wina spada na nas . "Pomaga" nam w popełnianiu ich dzielnie... przemysł spożywczy!
Inspirowana dokumentem źródłowym [5]
Brak komentarzy
Prześlij komentarz