Śliwka węgierka zwykła, tak stara odmiana jak i przepis na szybki placek ze śliwkami. Jak w czasie sezonu truskawkowego, nie może na stole zabraknąć maślanego ciasta z truskawkami, tak z początkiem jesieni nie da się zapomnieć o placku ze śliwkami. W Brukseli pierwsze węgierki już się w sklepach pojawiły, a placek znikł ze stołu, tak że nie zdążyłam nawet zrobić zdjęcia :)
Składniki
25 dag (1 i 1/4 szklanki) mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag (8 łyżek) cukru
13 dag margaryny
3 jajka
1/2 kg śliwek
cukier waniliowy
cukier puder do posypania
tłuszcz i bułka tarta do formy
13 dag margaryny
3 jajka
1/2 kg śliwek
cukier waniliowy
cukier puder do posypania
tłuszcz i bułka tarta do formy
Sposób przygotowania:
- Mąkę (1 szklankę + 1/4 szklanki) przesiać z 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
- 13 dag margaryny utrzeć dodając stopniowo 8 łyżek cukru i kolejno 3 jajka.
- Pod koniec ucierania dodać przesianą mąkę.
- Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.
- Wyłożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.
- Śliwki poprzecinać wzdłuż i wyjąć pestki.
- Na cieście ułożyć połówki śliwek (przecięciem do góry) i powciskać w ciasto.
- Piec około 30 minut w umiarkowanie gorącym piekarniku.
- Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz