Slider

Placek ze śliwkami


Śliwka węgierka zwykła, tak stara odmiana jak i przepis na szybki placek ze śliwkami. Jak w czasie sezonu truskawkowego, nie może na stole zabraknąć maślanego ciasta z truskawkami, tak z początkiem jesieni nie da się zapomnieć o placku ze śliwkami. W Brukseli pierwsze węgierki już się w sklepach pojawiły, a placek znikł ze stołu, tak że nie zdążyłam nawet zrobić zdjęcia :)


Składniki

25 dag (1 i 1/4 szklanki) mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag (8 łyżek) cukru
13 dag margaryny
3 jajka
1/2 kg śliwek
cukier waniliowy
cukier puder do posypania
tłuszcz i bułka tarta do formy


Sposób przygotowania:

  • Mąkę (1 szklankę + 1/4 szklanki) przesiać z 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
  • 13 dag margaryny utrzeć dodając stopniowo 8 łyżek cukru i kolejno 3 jajka.
  • Pod koniec ucierania dodać przesianą mąkę.
  • Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.
  • Wyłożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.
  • Śliwki poprzecinać wzdłuż i wyjąć pestki.
  • Na cieście ułożyć połówki śliwek (przecięciem do góry) i powciskać w ciasto.
  • Piec około 30 minut w umiarkowanie gorącym piekarniku.
  • Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.






Smacznego :)

Inspirowana dokumentem źródłowym [7]
0

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Flickr Imags

blogger
© ZNOTATNIKA.PL all rights reserved
implementation with by FirmART