Drożdżówki z truskawkami i kruszonką



Składniki na 9 sztuk:
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g masła, roztopionego
  • 14 g suchych drożdży
  • 450 g truskawek
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka lub wody, do posmarowania bułeczek
Składniki na kruszonkę:
  • pół szklanki (75 g) mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 60 g masła, roztopionego
  • Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.


Sposób przygotowania:

  • Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
  • Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć folią spożywczą/lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple na 30 – 45 minut lub dłużej, do podwojenia objętości.
  • Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, na końcu włożyć truskawki. Bułeczki posmarować jajkiem (samo ciasto), posypać kruszonką.
  • Piec w temperaturze 180ºC przez około 17 minut lub dłużej, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.


    Brak komentarzy:

    Laika. Obsługiwane przez usługę Blogger.