Slider

Filety zębacza pasiastego


Najprostsze i najszybsze danie - filety rybne usmażone na oliwie w samej mące. Zębacz smugowy jest przysmakiem w wielu krajach i nas również urzekł swoim białym, jędrnym mięsem, a do tego bardzo smacznym.



Składniki: 

świeże filety rybne
sól
mąka pszenna
oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Filety należy opłukać, osuszyć i oprószyć solą.
  2. Następnie filety obtaczamy w mące.
  3. Na patelni oliwę i smażymy filety ok. 7 min z każdej strony na złoty kolor.




Źródło obrazu: By User:Strobilomyces - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=719774

W Europie zębacz smugowy najczęściej występuje pod nazwą Catfish lub Wolffish. Na Islandii występuje pod nazwą Steinbítur.

Źródło obrazu: By Kim Hansen (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 4.0-3.0-2.5-2.0-1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0-3.0-2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons
6
( Hide )
  1. Czy ten zębacz jest smażony że skora

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie z uwagi, iż to głównie z mój 7-letni synek zajada się rybką, to najczęściej przygotowuję bez skóry.

      Usuń
  2. skóra zębacza jest niesmaczna, gorzka... dokładne pozbycie się jej to podstawa

    OdpowiedzUsuń
  3. Najpyszniejsza ryba.Coś pomiędzy dorszem atlantyckim a halibutem.I do tego bez osci.Uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobra rybka. Polecam.
    Nie wiem jak ze skażeniem..

    OdpowiedzUsuń
  5. Niestety jako Catfish w USA jest określany sum.ze względu na wąsy nie zęby, których sum nie ma.

    OdpowiedzUsuń

Flickr Imags

blogger
© ZNOTATNIKA.PL all rights reserved
implementation with by FirmART