Slider

Ogórki małosolne i kiszone


Czas grillowania pełną parą i jak tu nie przegryźć "kaszaneczki" dobrym ogórkiem małosolnym. wystarczy ogórek gruntowy, czosnek, koperek, korzeń chrzanu lub chociaż jego liść, sól i woda i 48 godzin by zaserwować sobie ogórka małosolnego ....


Składniki:

ogórki
korzenie chrzanu
czosnek
kwiaty kopru
2 łyżki soli kamiennej na 1 litr wody
ogórki


Przygotowanie:

  1. Ogórki umyć i ciasno powkładać do czystych wyparzonych słoików.
  2. Do każdego słoika (0.9l) włożyć po 1-2 kwiaty kopru, kilka kawałków czosnku i korzeń chrzanu przecięty na pół wzdłuż. 
  3. Następnie układać ciasno ogórki, najlepiej pionowo ciemniejszą stroną od dołu.
  4. Na koniec ogórki zalać gorącą wodą wymieszaną z solą. 
  5. Słoiki mocno zakręcić i odstawić do zakiszenia.
  6. Ogórki małosolne gotowe są po dwóch - trzech dniach, a na kiszone trzeba poczekać trochę dłużej.


0

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Flickr Imags

blogger
© ZNOTATNIKA.PL all rights reserved
implementation with by FirmART