Czas grillowania pełną parą i jak tu nie przegryźć "kaszaneczki" dobrym ogórkiem małosolnym. wystarczy ogórek gruntowy, czosnek, koperek, korzeń chrzanu lub chociaż jego liść, sól i woda i 48 godzin by zaserwować sobie ogórka małosolnego ....
Składniki:
ogórki
korzenie chrzanu
czosnek
kwiaty kopru
2 łyżki soli kamiennej na 1 litr wody
ogórki
czosnek
kwiaty kopru
2 łyżki soli kamiennej na 1 litr wody
ogórki
Przygotowanie:
- Ogórki umyć i ciasno powkładać do czystych wyparzonych słoików.
- Do każdego słoika (0.9l) włożyć po 1-2 kwiaty kopru, kilka kawałków czosnku i korzeń chrzanu przecięty na pół wzdłuż.
- Następnie układać ciasno ogórki, najlepiej pionowo ciemniejszą stroną od dołu.
- Na koniec ogórki zalać gorącą wodą wymieszaną z solą.
- Słoiki mocno zakręcić i odstawić do zakiszenia.
- Ogórki małosolne gotowe są po dwóch - trzech dniach, a na kiszone trzeba poczekać trochę dłużej.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz