![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgEZpRrwAsaV75rbT0turMwA2BmFdn1B0AHQc3-5WGTUJEmzdY7SpLyRkZivCblNFpIclTs2uRf1-kh1iLolfSqvxUPBufM6sQRRb5Vq8qsUnYTGJzS-wGHQbwGJlKh1zUpp8lIEmISH8Q/s200/baanowe-placuszki.jpg)
przygotowywane razem z dzieckiem
Składniki:
2-3 bananysok z połowy cytryny
3 jajka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1 łyżka cukru trzcinowego lub z prawdziwą wanilią
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wódki (by nie piły oleju :))
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Banany obierz, rozdrobnij osobno w misce i skrop sokiem z cytryny.![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQ8-8t5uJ6e7C3If6TsMDWTjxqsnJwIOUrZhdI9K0RCe-2YnFbY5pPcpiohlDyaiN-CgSEXR4fruxex4zmTy7vV2GsQRief775yww7thqVmGpALvxUHS1f44BLDp3cxUvu_-Hu1sF4QAo/s320/banany.jpg)
Wszystkie suche składniki wsyp do miski i wymieszaj (czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli), po czym dodaj składniki płynne (jajka, mleko i wódkę) i doprowadź do jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste dodać odrobinę mleka, jeśli za rzadkie - mąki. Następnie połącz z masą bananową.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzwLnaxHy7BD_qVVxPHZB9HmJgHXL4olhzYSswFEpBC12xd-OGvCMXuAq8JNc_JApg4cMES2laLaInqULDojfz8Xyc6_e7PI33JRrTPK3i_b_DSdM8w2V45OFLmdSHbSiRvotKJXJUGwk/s320/przygotowanie_ciasto.jpg)
Smażenie:
Na rozgrzaną patelnię i wysmarowaną niewielką ilością oleju kłaść po łyżce ciasta i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor.![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjY8UEuvVSDRzvtI1N5296XBLj8YLKu5wtIkHE7l4wS5FLzBRpB47t98ZDaJE_R2Gmu0_IrQsd2MgwO0GIGBnZQj7gwKCtxDP-7jvKedOMeCGBYuiy3J7GVY2-fFRiGIfZVJMvbAmcOGGY/s320/baanowe-placuszki.jpg)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz