Kolega zaproszony, więc czas na przygotowanie szybkiego i smacznego deserku - babeczki z czekoladą sprawdzają się znakomicie. A już samo ich przygotowanie jest fantastyczną kucharską przygodą dla dziecka.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru trzcinowego
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajo
100 g roztopionego i wystudzonego masła (lub oleju)
1 szklanka mleka
50 g groszków czekoladowych (lub 1 pokruszona tabliczka czekolady)
Sposób przygotowania:
- Mąkę mieszamy z sodą, cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
- Jajko miksujemy z masłem i mlekiem.
- Do wymieszanych składników z mąką dodajemy zmiksowane jajko z masłem i mlekiem.
- Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Na końcu dodajemy groszki czekoladowe i całość mieszamy.
- Gotową masą wypełniamy foremki do babeczek do 3/4 ich wysokości.
- Pieczemy 20-25 min w temp. 170 st.C.
Uwielbiam takie babeczki! Bardzo się cieszę, że odkryłam ten przepis. Na pewno wypróbuję go razem z córeczką! Póki co muszę czekać na zakończenie remontu w kuchni, ponieważ nawet nie mam jeszcze zamontowanego nowego pieca i czarnego okapu.
OdpowiedzUsuń