Chruściki piwne jedyne w swoim rodzaju


Nie tylko na tłusty czwartek - smaczne, jedyne w swoim rodzaju chrusty na piwie !!! Nie można im się oprzeć, pokusa murowana :)

Składniki:

4 żółtka
1/3 szklanki piwa jasnego
1 szklanka mąki
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  • Żółtka dokładnie mieszamy z piwem i dosypujemy mąkę z solą i dość długo wyrabiamy ciasto, aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza.
  • Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na stolnicy bardzo cienko (jak na makaron), starając się nie posypywać mąką.  Rozwałkowane ciasto kroimy nożem na paski około 2 cm szerokości i 6 cm długości /chrusty powiększają swoją objętość podczas smażenia/.
  • W środku każdego paska robimy nacięcie, przez nie przekładamy jeden koniec, tak aby utworzył się węzeł.
  • Chruściki smażymy z obu stron na jasny kolor w głębokim, mocno rozgrzanym oleju.
  • Osączamy na papierowym ręczniku.
  • Lekko ostudzone posypujemy cukrem pudrem i gotowe.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Laika. Obsługiwane przez usługę Blogger.