Slider

Smażona sałata rzymska z czosnkiem



Gdy mąż z zakupów przynosi rzymską sałatę - co teraz z nią zrobić? Na pomoc oczywiście przychodzi Internet :) Znalazłam, lekko zmodyfikowałam, a co najważniejsze sprawdziłam -  zajadaliśmy się i na pewno zagości w naszym kulinarnym przewodniku.


Rzymska sałata podsmażona na dobrej oliwie z czosnkiem. 



Składniki

2-4 sztuki sałaty rzymskiej mini
oliwa z oliwek
3-4 ząbki czosnku
czosnek niedźwiedzi suszony
sól himalajska
pieprz
płatki papryki suszonej







Sposób przygotowania

Umyte sałaty kroimy wzdłuż na pół. 
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i dodajemy wyciśnięte 3 ząbki czosnku, lekko solimy i podsmażamy tak, by czosnek się zarumienił. 
Następnie układamy połówki sałaty wewnętrzną stroną na patelnię, posypujemy dodatkowo czosnkiem niedźwiedzim i pokrojonym na plasterki czosnkiem i smażymy, aż liście zmiękną. 
Po 2-3 minutach przekładamy sałatę na drugą stronę, ponownie obsypujemy czosnkiem niedźwiedzim i płatkami papryki i podsmażamy kolejne 2-3 minuty. 
Podczas smażenia można dolać troszkę oliwy. 





Smacznego!


3
( Hide )
  1. Często zdarza mi się kupować sałatę rzymską, by móc nią obłożyć kanapki lub po prostu wrzucić ją do jakiejś sałatki. Takiego przepisu z jej wykorzystaniem jeszcze nie znałam, a prezentuje się to smakowicie! Z wielką chęcią go wypróbuję w swojej kuchni. Dzięki za ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis! Będę musiała go kiedyś koniecznie wypróbować! Póki co muszę jednak czekać na zakończenie remontu w mieszkaniu. Nie umiem się doczekać aż będę miała moją nową kuchenkę ceramiczną, dzięki czemu przygotowywanie posiłków będzie o wiele przyjemniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka wygląda bardzo smacznie! Jutro na pewno zrobię ten przepis, ponieważ od jakiegoś czasu staram się zdrowo odżywiać, ponieważ to bardzo ważna sprawa. Oprócz tego zaczęłam przyjmować adaptogeny i jestem ciekawa efektów.

    OdpowiedzUsuń

Flickr Imags

blogger
© ZNOTATNIKA.PL all rights reserved
implementation with by FirmART